Translate

divendres, 20 de desembre del 2013

Els 'àlbums il·lustrats


  
L'àlbum il·lustrat que us mostrem es titula "L'elefant encadenat". Aquest tracta d'un nen que li encantava el mon del circ i, en concret, l'elefant. El trobava meravellós, però, no podia entendre com, en acabar l'espectacle, el nugaven amb una cadena a una petita estaca clavada al terra, y no s'alliberava. Si utilitzés la seva força, gairebé fàcilment podria alliberar-se. Aleshores, desprès de preguntar als adults, troba que no ho fa per que, de menut, ho va intentar sense aconseguir-ho, y l'idea del fracàs està gravada en la seva ment. Per tant, el nen compren que a ell també li passa el mateix, i ara que es més fort, de segur que podrà fer aquelles coses que abans no podia, i ha d'intentar-ho de nou. Senzill però concís

Amb aquest conte es treballa l'autoestima y el agafar confiança en ú mateix, i motivar als nens i nenes a que comproven si son capaços de fer moltes coses, inclòs aquelles que avanç no hi eren capaços i capaces.

Aquest es un tema molt interessant per treballar amb l'alumnat, pel que fa a nivell afectiu. A més a més, les il·lustracions d'aquest àlbum s'ajusten per a l'etapa d'infantil, al mateix que el text.

Un altre àlbum il·lustrat que podríem destacar es "Al prat". Aquest àlbum ens ofereix una història senzilla explicada en primera persona per la petita Yu-Chan, gràcies a la qual seguim de prop -i arribem a viure i veure literalment- allò que li esdevé. En destacaríem especialment cinc aspectes. El primer, el llenguatge, que reprodueix la veu infantil i està ple d’onomatopeies il·lustratives dels sons que arriben a la nena. El segon, la perspectiva des de la qual se’ns mostren i expliquen els fets, corresponent a la seva vivència. El tercer, l’estètica delicada i significativa, amb unes imatges que se situen en la millor tradició de la il·lustració japonesa i estan en plena sintonia amb l’experiència del personatge. El quart, l’omnipresència dels sentits, que denota la percepció de Yu-Chan però també impregna de sensualitat el relat. I el cinquè, el final, desplegat amb un tombant inesperadament dramàtic que introdueix emoció en la narració (tota placidesa i suavitat fins aquí), i que es resol feliçment però amb una subtilesa exquisida, ja que el text es tanca amb una pregunta de Yu-Chan que no obté resposta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada